Produsele din fonta SKEPPSHULT – un prieten pe viata
Vasele din fonta pot deveni prieteni pe viata, daca le ingrijim. Nu uitati: cu cat le veti utiliza mai mult, cu atat ele vor deveni mai bune!
Vasele din fonta sunt printre cele mai vechi produse de uz casnic folosite de om si nu au putut fi depasite in ceea ce priveste conductivitatea (indiferent de sursa de caldura: flacara deschisa, inductie, ceramica, halogen, electrica sau gaz). Cel mai bun cuptor cu inductie pe care il puteti avea este o tigaie din fonta!
Toate produsele Skeppshult sunt produse manual din fonta de cea mai buna calitate, care are la baza componente controlate cu atentie. Sunt produse ecologic si nu au nici un fel de invelis de protectie chimic sau email. Necesita o intretinere simpla, fara nici un fel de detergent.
Toate produsele sunt pretratate la cald cu ulei vegetal pur. Dupa ce le-ati clatit cu apa si le-ati uscat, ele sunt gata pentru a fi folosite imediat.
Vasele din fonta sunt incomparabile in ceea ce priveste rezistenta si durabilitatea, ele nu se zgarie. In plus mancarea gatita in astfel de vase este imbogatita in fier.
UTILIZARE
- De fiecare data, inainte de utilizare, ungeti fonta cu putina grasime alimentara: ulei, unt sau margarina. Daca vasul de bucatarie are si capacul tot din fonta, ungeti si interiorul capacului.
Inainte sa puneti alimentele pe care le veti pregati in vas, incalziti intotdeauna vasul la foc foarte mic, timp de 1-4 minute, in functie de dimensiunea acestuia.
Puteti servi alimentele din vasele noastre, dar nu este indicat sa le pastrati in acestea (de fapt aceasta este o regula generala pentru orice vas in care se pregatesc alimentele, indiferent ca este inox etc).
Nu este indicat sa folositi apa sau alimente acide ca ingredient principal inainte ca fonta sa se “patineze”. Aceasta se intampla dupa 30-40 utilizari si este conditia suprafata vasului sa fie acoperita de un invelis ramas din alimentele preparate. In acest fel veti putea folosi vasele de
bucatarie din fonta la nesfarsit.
INTRETINERE
- Spalati vasele din fonta numai dupa ce s-au racit.
- Foarte important: Folositi numai apa calda si o perie de vase pentru curatare. Lasati vasul sa se usuce complet si apoi ungeti-l cu ulei, unt sau margarina, numai cat sa se patineze (sa straluceasca). Daca vasul are capac din fonta, ungeti si capacul in interior.
Daca stergeti vasele din fonta cu un servet, pot sa ramana urme negre de la ulei pe acestea, este normal.
Nu spalati vasele din fonta in masina de spalat vase si nu le folositi in cuptoarele cu microunde.
Puteti pune vasele in cuptor, cu exceptia celor cu maner din lemn. Capacele din sticla rezista pana la o temperatura de 190 grade Celsius.
TRATAREA VASELOR CU ULEI DUPA O PERIOADA DE UTILIZARE
Este indicat ca din cand in cand sa tratati cu ulei, unt sau margarina vasele din fonta pentru o buna intretinere a lor.
Metode:
- Dupa ce ati spalat vasul si l-ati uns ulei, il puneti pe plita la o temperatura medie sau in cuptorul incins si oprit (daca vasul nu are maner din lemn), pentru 5-10 minute. Uleiul va fi absorbit de fonta. Dupa ce vasul s-a racit in mod natural, stergeti excesul de ulei cu hartie prosop sau cu un servet. Aerisiti camera, deoare mirosul este puternic.
- O metoda simpla si usoara de intretinere a vaselor din fonta este sa prajiti la foc foarte mic si timp indelungat carnati!
SIMPTOME CARE APAR IN CAZUL IN CARE NU ATI FOLOSIT NECORESPUNZATOR VASELE DIN FONTA SI REZOLVAREA LOR
Vasul a capatat o culoare gri.
Motiv: Grasimea de pe vas a fost indepartata.
Rezolvare: Ungeti vasul cu ulei din belsug si puneti-l in cuptor timp de 15-30 minute sau pana cand uleiul este absorbit, la temperatura de 175- 200 grade. Cand vasul s-a racit, stergeti-l de uleiul ramas in plus cu prosop din hartie.
Atentie! Daca vasul are maner din lemn, puneti-l pe o plita incinsa. Setati plita la temperatura medie si puneti vasul pentru 15-30 de minute. Inchideti plita si lasati vasul pana se raceste. Nu incalziti foarte tare vasul. Aerisiti foarte bine camera deoarece se produce un miros puternic.
Daca ati uns cu ulei si exteriorul vasului, puneti vasul pe o tava ca sa nu se murdareasca aragazul.
Tigaia a inceput sa rugineasca
Motiv: Uleiul care protejeaza fonta a fost spalat si indepartat si/sau ati lasat mancare mai mult timp in vas. O gresala frecventa este sa lasati vasul sa se usuce cu capacul pus, ceea ce il face sa nu se usuce complet.
Rezolvare: petele de rugina vor fi indepartate cu un burete din otel (daca este necesar folositi o perie din otel). Dupa aceea tratati vasul cu ulei asa cum am aratat mai sus.
Metoda suplimentara folosita de profesionisti si care functioneaza intotdeauna:
Daca vasul este prea uscat, mancarea se va lipi de el.
Rezolvare: Puneti o cantitate mai mare de sare in vas si puneti-l pe foc. Ardeti sarea in vas. Lasati vasul sa se raceasca si aruncati sarea.
Si nu uitati, spre deosebire de alte vase de bucatarie, cele din fonta devin tot mai bune pe masura ce le folositi!